Мистецтво вирощування баклажанів в середній смузі
Батьківщина баклажана знаходиться в південних країнах, тому отримати урожай цього теплолюбного овочу в середніх широтах можна тільки в теплиці або парнику. Ми не будемо торкатися питання вибору районованих сортів і правильного обладнання теплиці, але розглянемо тонкощі, які необхідно врахувати, вирощуючи баклажани в закритому грунті.
Баклажан (Фото використовується за стандартною ліцензії ©azbukaogorodnika. ru)
ДОВІДКА: Вибираючи баклажани в теплицю, віддавайте перевагу низькорослих сортів, що дає ранній або середній за термінами урожай.
Вирощуємо розсаду
Баклажани на розсаду в середній смузі Росії сіють в кінці лютого. У цьому випадку у другій половині травня ви зможете пересадити їх під плівку або в необігріваєму теплицю. Врахуйте, що ґрунт на глибині 15 см повинен встигнути прогрітися до 15 оС. Якщо ж у вашому розпорядженні опалювальна теплиця, то висаджувати розсаду можна вже в кінці квітня.
Розсада баклажанів (Фото використовується за стандартною ліцензії ©azbukaogorodnika. ru)
Для посадки розсади приготуйте грунт з 3 частин землі, 5 частин перегною і 2 частин торфу. Додайте трохи суперфосфату і золи. Краще використовувати окремі ємності висотою понад 8 див. Якщо такої можливості немає, залишайте проміжки між насінням 2-3 см, а пізніше проведіть пікіровку. Глибина посадки 1-1,5 см.
Для благополучного розвитку баклажанів необхідний світловий день 10-12 годин, захист від прямих сонячних променів і вологий грунт. Через 50-70 днів рослини заввишки 20-25 см пересаджують на постійне місце.
Посадка в теплицю
Грунт у теплиці підготуйте заздалегідь: перекопайте, пролийте водою, дезінфікувати.
Способи дезінфекції:
- полити землю окропом;
- внести хлорне вапно (на 1 кв. м 100 м);
- пролити розчином формаліну.
Навесні грунт прорыхлите, пролийте марганцівкою і удобрити органікою. Для кислого грунту додатково вносять доломітове борошно (2 ст. л. на кв. м).
Вирощування баклажанів (Фото використовується за стандартною ліцензії ©azbukaogorodnika. ru)
При посадці між рослинами залишайте по 30-40 см, а між рядами по 60-70 см. Глибина ямок близько 15 див. висновок закрийте грунт шаром мульчі і полийте рослини.
ВАЖЛИВО! Будьте дуже обережні з корінням. Баклажани погано приживаються при їх пошкодженні.
Доглядаємо за баклажанами
Це примхлива рослина потребує особливої уваги. Ми виділили основні моменти в догляді за баклажанами.
Формуємо кущі
Ще на ранньому етапі розвитку має сенс підв’язати баклажани, тому що стебла дорослих рослин досить ламкі. Це не стосується тільки низькорослих сортів.
Баклажани, догляд (Фото використовується за стандартною ліцензії ©azbukaogorodnika. ru)
Якщо ви хочете отримати великі плоди, то необхідно прищипнути баклажани, виросли до 25-30 см, а також видалити пасинки. Якщо вас влаштують більш дрібні плоди, то краще не травмуйте ніжні рослини.
Не забувайте прибирати пошкоджені і жовтіючі частини рослин.
Поливаємо баклажани
Зволожувати баклажани краще часто, але потроху, щоб корінці не загнили. Так як ви садіть рослини в добре зволожений грунт, то вперше варто полити їх тільки через 7 днів.
Полив баклажанів (Фото використовується за стандартною ліцензії ©azbukaogorodnika. ru)
Поливайте теплою водою тільки під корінь. Волога на листках може викликати грибок. До зав’язування плодів баклажани поливають раз в 7 днів. Тільки при посухи можна робити 2-3 рази в тиждень. Як тільки почнеться плодоношення, поливати слід в 2 рази частіше. Необхідний обсяг води – від 15 до 30 літрів на кв. м.
ВАЖЛИВО! Мульчування дозволить поливати баклажани рідше.
Рыхлим і підгортаємо
Кожен раз після поливу розпушуйте грунт навколо кущів. Глибина розпушування не повинні бути більше 8 см, так як коренева система у баклажанів розташована близько до поверхні.
Баклажани у відкритому грунті (Фото використовується за стандартною ліцензії ©azbukaogorodnika. ru)
Кілька разів окучьте рослини на висоту до 7 див. В результаті з’являться додаткові корінці. Це можна поєднати з розпушуванням.
Режим температури і світла
Ідеально, якщо в теплиці температура тримається на рівні 17 оС вночі і 27 оС вдень. Тривале переохолодження або різкі перепади температури можуть погубити рослини або негативно позначитися на врожаї.
Баклажани чутливі до нестачі світла. Не дозволяйте рослинам затінювати один одного, інакше вони будуть погано рости, а плоди будуть дрібними.
Добриво
Для хорошого розвитку баклажани слід підгодувати 3-4 рази:
- через 14 днів після висадки в грунт універсальної підгодівлею;
- під час бутонізації фосфором, калієм та аміачною селітрою, можна внести органіку, але не занадто багато, щоб баклажани не пішли в зелену масу;
- коли зав’яжуться плоди азотом і фосфором;
- за 30 днів до збору врожаю суперфосфатом і калійної сіллю.
Збираємо врожай
Баклажани зріють з кінця весни і до перших холодів. Знімати дозрілі плоди слід раз на тиждень. Зрізайте їх гострим секатором разом з плодоніжкою, щоб не пошкодити рослину. Не допускайте перезрівання.
Стиглий плід глянсовий, темно-фіолетовий. Якщо на нього натиснути, утворюється ямка, яка незабаром зникає. Якщо ямки немає – плід не готовий, якщо ямка не зникає – плід перезріло.
ВАЖЛИВО! Перезрілі плоди небезпечні з-за надлишку алкалоїдів.
Зберігати врожай можна 2-3 тижні в прохолодному місці.
Вирощуєте ви баклажани?
та інші матеріали ви можете знайти на нашому
Так само читайте: